Полилеи

Задай във възходяща посока
Преглед като Табличен изглед Списък

Items 1-12 of 2585

на страница
Задай във възходяща посока
Преглед като Табличен изглед Списък

Items 1-12 of 2585

на страница

Ръководство за закупуване на полилей според типа стая

 

Полилеите са впечатляващи осветителни тела, в повечето случаи луксозни и елегантни. Те задават визията на пространството, което осветяват.

Тъй като са сърцето на стаята, често се превръщат в тема на разговор между членовете на семейството и неговите гости.

За да изиграе максимално добре своята роля, полилеят трябва да съответства на стаята по размер, стил, форма и цвят. Големината му също е важна, за да създаде усещане за хармония в пространството.

Разгледайте предложенията ни, издържани в модерен, класически или винтидж стил.

 

Полилеи за хол

 

Всекидневната е центърът на всеки дом – мястото, където членовете на семейството прекарват най-много време заедно, посрещат гостите си, забавляват се и общуват.

Затова и светлината в тази любима на всички стая трябва да идва от наистина впечатляващо осветително тяло, което се вписва в обстановката и в същото време ѝ придава индивидуалност и стил.

Тъй като холът обикновено е една от най-големите стаи в дома, често му подхожда и голям полилей с множество крушки и/или нива. Целта е светлината да се разпространи равномерно в цялата стая, но и да идва от източник, който приковава погледа, впечатлява и прехласва.

 

Полилеи за трапезария

 

Полилеят в трапезарията е основният източник на светлина в нея. Разбира се, може да има и други видове осветителни тела, например стенни аплици, но те са допълнение към базовото осветление.

Полилеят обикновено се поставя над масата за хранене, което го превръща в красив акцент, създаващ настроение.

 

Какво е правилното ниво на светлина за полилей за трапезария?

 

Трапезарията може да се нуждае от няколко нива на светлина в зависимост от желанието и настроението ви.

Щедро количество светлина могат да предложат полилеите с открити лампи. При тях обаче има риск от силни отблясъци, затова е добре да се инсталира димер за регулиране на силата на светлината.

Препоръчваме крушки с по-ниска цветна температура и по-топъл цвят. Имайте предвид, че светлината, която полилеят излъчва и като количество, и като качество, ще допринесе за цялостната атмосфера и настроение в стаята.

 

Каква е правилната височина за окачване на полилей за трапезария?

 

Полилеят за трапезария трябва да виси на около 75 сантиметра над масата за хранене. На тази височина хората, седнали около масата, могат да се виждат добре, без да бъдат заслепени от светлината.

За тавани с височина 275 см или повече, добавете около 7 – 8 см дължина на окачване за всеки 30 сантиметра допълнителна височина на тавана.

 

Какъв стил полилей е предпочитан за трапезарията?

 

Стилът на полилея се определя от пространството, което ще заема, но най-вече от вашите предпочитания.

Ако в стаята се откроява определено покритие, цветът на полилея може да се доближава до него или напротив – да бъде в пълен контраст.

Формата на масата също може да помогне за избора. Добра симетрия би могла да се постигне, ако поставите кръгъл полилей над кръгла маса, овален над овална и т.н. Подобието или контрастът са въпрос на виждане и естетика – зависи каква визия имате за помещението.

Например полилей с кръгла или издължена (продълговата) форма би добавил чудесен акцент, ако се съчетае с дълга маса за хранене.

Размерът на полилея също е важен, като ние препоръчваме да бъде от 1/2 до 1/3 от ширината на масата.

 

Полилеи за спалня

 

Осветлението в спалнята трябва да бъде подбрано по такъв начин, че да допринася за създаването на пространство за уединение и почивка.

Тук можете да поставите много видове осветителни тела – от стенни аплици през полилеи до настолни лампи и дори осветление от банята в съседство.

Съсредоточете се върху вашия личен стил и потребност от светлина.

 

На каква височина трябва да бъде окачен полилеят за спалня?

 

Повечето полилеи дават възможност за регулиране на дължината според индивидуалните нужди, усет за красота и уют.

Обикновено се избират спрямо пода, височината на тавана и размера на леглото.

За по-голям комфорт препоръчваме да окачите полилея по-близо до леглото и да използвате по-топла светлина.

 

Какъв размер трябва да бъде полилеят за спалня?

 

По правило към размера на полилея за спалнята трябва да се добави ширината и дължината на стаята.

Например ако помещението е с размер 365 на 425 см, полилеят трябва да е с диаметър 65 – 66 см.

 

Полилеи за коридор и фоайе

 

Полилеите за коридора и фоайето са едно от първите неща, които семейството, приятелите и гостите виждат, прекрачвайки прага на дома.

Създаването на незабравимо първо впечатление е една от основните функции на този вид осветително тяло, затова стилът, цветът и формата му са от голямо значение.

Тъй като входното антре често е по-малко като пространство, добре би стоял компактен полилей, който стои дискретно и в същото време предлага достатъчно светлина.

 

Какво друго трябва да вземете предвид при покупката на полилей

 

Изборът на перфектния полилей трябва да отговаря на две важни условия: от една страна, да отговаря на вашия вкус и лични предпочитания, от друга, да бъде съобразен с вида, големината, мебелировката и цялостния дизайн на съответното помещение.

Когато са отчетени всички важни аспекти за функционалност и практичност и същевременно са покрити изискванията ви за естетика, полилеят ще създава не просто приятно усещане, а ще бъде главен герой в спектакъла на светлината във вашия дом.