ПО-ГОЛЯМО ИЛИ ПО-МАЛКО?

КАК ВИЗУАЛНО ДА УВЕЛИЧИТЕ ИЛИ НАМАЛИТЕ СТАЯТА ЧРЕЗ ОСВЕТЛЕНИЕТО

Идеални помещения няма. Тесни коридори, ниски или твърде високи тавани, малка кухня и хол – да се избегнат подобни недоразумения не е лесно. Да създадете впечатление, че пространството е по-голямо или по-малко, ще помогнат дизайнерски трикове и осветителни тела (полилей, плафониера, нощни лампи, настолни лампи, лампиони), както и подходящото осветление и съчетани със стиловете в дома ви дизайнерско осветление, осветление за баня, спалня, офис и т.н.

За да направите жилищните условия по-комфортни, не е задължително да се впускате в скъп ремонт или закупуване на ново обзавеждане.

ПРАВИЛНО ПОДБРАНИ И МОНТИРАНИ ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА СА В СЪСТОЯНИЕ ДА НАПРАВЯТ ЧУДЕСА

ДА УВЕЛИЧИМ ПРОСТРАНСТВОТО

Стая малка като кутийка е позната на повечето жители на нашата страна. Ниски тавани, панелни апартаменти – малки кухни, стари къщи – тесни коридори. В тези условия доброто осветление не е прищявка, а необходимост. Разбира се, осветителните тела няма да увеличат квадратурата на вашия апартамент, но ще помогнат да се чувствате уютно в стая с всякаква конфигурация.

Преди да се пристъпи към промени в апартамента, трябва да имате предвид, че осветлението се счита за достатъчно, ако на квадратен метър се падат не по-малко от 15 и не повече от 25 вата (W) мощност на лампите за вътрешно осветление. Точно такава светлина е комфортна за човешкото око.

Често собствениците на малки апартаменти допускат грешка като се опитват визуално да разширяват пространството, увеличавайки осветлението в помещението. Това е неправилно – повече светлина е необходима само за помещения с високи тавани. За увеличаване на пространството се използват съвсем други техники.

Най-разпространеният начин за зрително увеличаване на пространството – промяна на осветлението на тавана.

Ако той е нисък, да стане по-висока стаята ще помогнат стенни (аплици) или настолни лампи, направляващи светлината нагоре. Този метод често се прилага в коридори. Добре е, ако този таван е боядисан в светъл цвят – тъмните нюанси са в състояние да понижат осветеността в стаята до 20-40%. Най-лесно е визуално да увеличите пространството в банята чрез осветление за баня – там традиционно има много светли отразяващи повърхности. Светлината, насочена към тях, създава ефект на размиването на границите на пространството.

Дизайнерите препоръчват използването на халогенни лампи и дизайнерско осветление, поставени зад корнизи или окачени тавани. Такова „окъпващо“ осветление зрително ще увеличи не само височината, но и общата площ на стаята.

В хола и спалните такъв голям брой отразяващи повърхности като в банята няма. Но и тези помещения могат да бъдат визуално разширени. На първо място, избирайки осветление за ниски стаи, откажете се от огромните, масивни полилеи. Колкото по-голямо е осветителното тяло и колкото по-ниско се спуска, толкова по-ниско се приближава височината на тавана. В малки стаи понякога е по-добре да се откажете от общо осветление, разпределяйки светлината из стаята с помощта на аплици, лампиони и настолни лампи. Добра идея – високи настолни лампи и лампиони. Вертикалните елементи визуално издължават стаята нагоре, а добре осветените ъгли ще увеличат видимата част от пространството.

КОГАТО ПО-МАЛКО ОЗНАЧАВА ПО-ДОБРЕ

Проблем с твърде големи помещения има много по-рядко, отколкото с липсата на пространство. Но има случаи и когато прекомерната големина на стаята я прави неуютна, а непропорционално високите тавани визуално стесняват помещението. Техниките и изборът на подходящо осветление и съчетани със стилове ще помогнат и в този случай.

Стопаните с големи стаи могат да си позволят много повече, отколкото тези, които са принудени "да уголемяват" малки стаички. Изберете най-големият и луксозен полилей и помещението веднага ще стане по-малко. Но често се случва така, че трябва да се намали не цялата стая, а някаква част от нея.

По-често прекомерната дължина се среща в коридорите, но има и дневни, които наподобяват огромен хол, а не жилищно помещение, в което да се чувствате уютно. Визуално намаляване на дължината на такива помещения се постига с помощта на ярко напречно осветление. Преградете светлината на централния полилей на тавана с няколко плафона, плафониери или окачена конструкция с вградени лампи – колкото по-голяма и необичайна е тази конструкция, толкова по-малка ще изглежда стаята.

За да се намали височината на тавана, можете да го прикриете в сянка. За тази цел осветителните тела трябва да се разположат така, че светлината от тях да е насочена към стената. Затова често се използват вградени осветителни тела с регулируем ъгъл на въртене (спотове) или тела на висящи конструкции, както и луксозни осветителни тела. Да направите стаята малка, а таванът по-нисък, ще помогнат няколко аплика, ако ги разположите по една и съща линия по протежение на стените. При това светлината не трябва да бъде насочена към тавана – по-добре да изберете затворено осветително тяло като плафони или плафониери.

Твърде високите пространство често се коригират с помощта на ниски мебели. Ефектът от този вариант може да се засили, ако се разположат настолни лампи и нощни лампи също на ниско – на ниски маси, шкафчета и скринове.